Preskočiť na hlavný obsah

BUĎTE INFORMOVANÍ! - V prípade záujmu o zasielanie newslettra a notifikácií k aktualitám nám zašlite Váš mail na cksdrg@health.gov.sk

Návrh stratégie vzdelávania

CKS DRG tím pripravil novú stratégiu vzdelávania, ktorá bola predstavená členom riadiaceho výboru pre úhradové mechanizmy a reguláciu cien (RV).


Na 45. zasadnutí RV bolo zahlasované za návrh 2, ktorý príde do platnosti v priebehu aktuálneho roka.


Do roka 2020 bolo vyškolených 275 odborne spôsobilých osôb (OSO), z čoho bolo 38% osôb s medicínskym vzdelaním. 


CKS DRG tím má zámer sa primárne venovať v oblasti vzdelávania určeným osobám za medicínsku (správne používanie pravidiel kódovania) a ekonomickú oblasť (správne používanie kalkulačnej príručky). Zároveň, CKS DRG tím bude plne podporovať nemocnice v tvorbe profesionálnych kóderov.


Profesionálni kóderi sú budúcnosť DRG, zaraďovania hospitalizačných prípadov u poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti. V Rakúsku prevažne kódujú hospitalizačné prípady (HP) profesionálni kóderi[1], vo Veľkej Británii a Španielsku sú už dlhšiu dobu len profesionálni kóderi rovnako aj v USA.

Vzhľadom na hlasovanie RV bude CKS DRG tím venovať plné úsilie ku opätovnému začatiu školenia OSO, prípadne osôb, ktorých CKS DRG tím považuje za odborných garantov pre medicínsku a ekonomickú časť a nemocnice s kóderskými centrami.


Predložený dokument na 45. zasadnutí RV ohľadom stratégie vzdelávania môžete nájsť TU.


Všetky relevantné informácie ku vzdelávaniu budú dostupné na webovej stránke CKS DRG, v sekcii "Vzdelávanie" TU.